Home Artikelen Heeft de VAR invloed op je voetbalweddenschappen?

Heeft de VAR invloed op je voetbalweddenschappen?

Bij het wedden op voetbal moet je met allerlei factoren rekening houden. De vorm van het team (en dan met name van de topspelers), het thuisvoordeel, het type tegenstander, het belang van de wedstrijd: het speelt allemaal een rol. Sinds een tijdje is daar nog een andere factor bij gekomen in de vorm van de VAR. Maar hoeveel rekening moet je nu eigenlijk houden met deze Video Assistant Referee? Er is maar één manier om daar achter te komen, en dat is door de feiten te checken! 

Het draait allemaal om rode kaarten en penalty’s

Het scheidsrechterstrio heeft het soms maar druk mee. Er gebeurt veel in de 90 minuten die een wedstrijd duurt, en zelfs een getraind oog kan gemakkelijk iets missen. Want was dit nu een vrij trap of was dit eigenlijk een zuivere penalty? Met de intrede van de VAR is er een stuk minder onduidelijkheid op de nationale en internationale voetbalvelden. Toch is de invoering van de videoscheidsrechter voor sommige voetbalwedders reden om wat hoger in te zetten als het aankomt op het aantal doelpunten. Hier zit ook een goede gedachte achter. De VAR is verantwoordelijk voor het controleren van beslissingen omtrent overtredingen en doelpunten. Een flinke overtreding die via de scheidsrechter een gele kaart oplevert, kan dankzij de VAR zomaar in een rode kaart veranderen. En met tien man op het veld is de kans op een tegendoelpunt opeens een stuk groter geworden.

Ook het aantal penalty’s kan via de VAR flink worden opgekrikt. De scheidsrechter op het veld moet wel heel zeker van zijn zaak zijn voordat hij naar de penaltystip wijst. Bij twijfel blijft het toch vaak bij een vrije trap. De videoscheidsrechter kan in alle rust de beelden terugkijken waardoor de beslissing voor een penalty sneller valt. Tenminste, dat zou je denken. Nu eens kijken of die VAR inderdaad invloed heeft op het aantal kaarten en penalty’s en daarmee indirect misschien ook wel op jouw voetbalweddenschap.

Dit zeggen de statistieken

Elke voetbalwedstrijd is natuurlijk een wedstrijd op zich. Maar toch kunnen gemiddelden behoorlijk veelzeggend zijn. Als we kijken naar het aantal penalty’s in de Eredivisie, dan blijkt het gemiddelde nog nooit zo hoog is geweest als sinds 2018/2019. Dat was het seizoen waarin de VAR voor het eerst op de Nederlandse voetbalvelden verscheen. Seizoen 2018/2019 leverde een gemiddelde op van 0,34 penalty’s per wedstrijd. Dit seizoen staat het gemiddelde al op 0,39. Een flink verschil met voorgaande jaren, waar het getal meestal rond de 0,26 uit kwam. Aan het aantal rode kaarten te zien, zijn spelers in ieder geval niet voorzichtiger geworden sinds de invoering van de VAR. Waar er in 2017/2018 ‘slechts’ 47 rode kaarten werden uitgedeeld, waren dat er in het eerste VAR-seizoen al 20 meer. Dit seizoen zijn er al 43 kaarten gegeven, terwijl er nog heel wat speelrondes moeten volgen.

Deze statistieken wijzen erop dat het heel goed mogelijk is dat het totale doelsaldo stijgt dankzij de VAR. Maar de videoscheids is simpelweg nog niet lang genoeg aanwezig om een heel betrouwbaar beeld te krijgen. Vorig seizoen steeg het aantal doelpunten inderdaad ten opzichte van de eerdere jaren. Het gemiddelde van 3,47 goals per wedstrijd werd in de tien jaar daarvoor lang niet gehaald. Toch valt er in seizoen 2019/2020 lang niet zoveel te juichen voor voetbalfans die graag doelpunten zien. Een gemiddelde van 3,07 goals per wedstrijd is niet bepaald hoog. Daarnaast moet je de invloed van de VAR niet overschatten. Per speelronde wordt er misschien drie keer ingegrepen door de videoscheidsrechter. En dan moet die ingreep ook nog een extra doelpunt opleveren. Voor nu is dus het advies om de VAR te negeren als je gaat wedden op voetbal. Al blijven we de statistieken natuurlijk wel voor je in de gaten houden!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.