Handleiding voor beginners

Je kent ongetwijfeld de verhalen van mensen die grote bedragen winnen met het wedden op voetbal. De meeste gokkers maken natuurlijk geen tien- of honderdduizenden euro’s winst per week. Dat hoeft ook helemaal niet. Zelfs als je af en toe ‘maar’ 50 euro verdient, zijn dit soort weddenschappen interessant. De spanning neemt toe bij elke wedstrijd waar je geld op inzet. En als je voorspelling dan uitkomt, voel je die euforie van een overwinning. Voordat je kunt dromen van die eerste gewonnen weddenschap, is het belangrijk dat je weet welke stappen je allemaal moet zetten. Met deze korte handleiding helpen we je alvast op de goede weg!

Het begint met het vinden van de juiste bookmaker

Wedden op voetbal begint met het uitzoeken van de juiste bookmaker. Een bookmaker is niets ander dan een (online) wedkantoor waar je verschillende voetbalweddenschappen kunt vinden.

De lijst met online bookmakers is lang. Als Nederlander doe je er verstandig aan om voor een Nederlandse bookmaker te kiezen waarbij je kunt wedden op voetbal. De keuze voor een bookmaker is erg persoonlijk. De een gaat voor mooie bonusacties, terwijl de ander juist op zoek is naar een wedkantoor met ruime limieten of een goede mobiele app. Neem dus eerst een kijkje op verschillende platforms voordat je een account aanmaakt. Het belangrijkste is dat je een bookmaker kiest met een Europese licentie. Als Nederlandse speler kies je voor een bookmaker met een licentie uitgegeven door de Nederlandse Kansspelautoriteit. Op deze manier ben je gegarandeerd van een veilig kansspelaanbod. Verder kijken en spelen op de Europese markt? Dat kan bijvoorbeeld een licentie zijn van de Malta Gaming Authority (MGA) of de Britse Gambling Commission. Deze kansspelautoriteiten zien erop toe dat jouw bookmaker een aantal strenge richtlijnen volgt. Die richtlijnen zijn vooral bedoeld om de gokkers te beschermen. Transparantie, privacy en een veilige gokomgeving zijn enkele belangrijke factoren bij het uitgeven van een licentie. Bij een bookmaker die niet over de juiste vergunningen beschikt, heb je geen enkele garantie dat je de winst krijgt uitbetaald of dat je persoonlijke gegevens veilig zijn. Met alle gevolgen van dien.

Aanmaken en laten verifiëren van je account

Heb je een bookmaker gevonden die bij je past? Dan is het tijd voor de volgende stap: het aanmaken van een account. Het kost je maar een paar minuten om een eigen spelersaccount te creëren. Via de registratieknop (die bij elke bookmaker prominent op de website staat) kom je vanzelf uit bij het inschrijfformulier. Hier vraagt de bookmaker om een paar persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, e-mail en bankgegevens.

Een licentie van de Malta Gaming Authority of de Britse Gambling Commission betekent dat wedkantoren hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten zeker weten dat de gegevens kloppen en dat je bijvoorbeeld ouder bent dan 18 jaar. Ook mensen met grote schulden moeten geweerd worden. Het is de taak van de bookmaker om elk nieuw account te verifiëren. Bij vermoeden van fraude kan een gokker geweigerd worden. Maar als je eerlijk je gegevens invult én je de gevraagde documenten (zoals een kopie van je paspoort en een bewijs van je woonadres) op tijd aanlevert, accepteert de bookmaker je inschrijving zo snel mogelijk. Vanaf dat moment mag je jezelf officieel voetbalwedder noemen.     

De financiële kant van het online wedden op voetbal

Elke weddenschap die je bij een bookmaker aangaat, betaal je van het geld dat in je spelersaccount staat. Het is dus niet mogelijk om je weddenschappen rechtstreeks vanuit je bankrekening te betalen. Je kunt je speelsaldo wel aanvullen via een gewone bankoverschrijving. Maar er zijn ook veel gokkers die gebruikmaken van hun VISA/MasterCard of e-wallet. Populaire methoden zijn Skrill, Neteller, PayPal, Paysafecard en betalingen via creditcard. Lees altijd goed na welke regels jouw bookmaker hanteert omtrent betalingen. Zo kan het zijn dat je de welkomstbonus misloopt als je kiest voor een eerste betaling via Skrill of Neteller. Elke bookmaker heeft ook zijn eigen minimumbedrag als het gaat om stortingen. Bij veel online wedkantoren ligt de grens op 10 of 20 euro. Zelfs voor gokkers met een klein budget is de drempel dus laag. Ook bij het uitbetalen van de winst krijg je te maken met limieten. Vaak geldt een minimale uitbetaling van 20 euro. De maximale bedragen die je kunt winnen en laten uitbetalen, verschillen behoorlijk per bookmaker. Ben je van plan om voor het grote geld te gaan? Kijk dan goed welke limieten de bookmakers hanteren voordat je een keuze maakt.

Voor welke (welkomst)bonus ga jij?

Een eerste storting levert meteen een bonus op. Tenminste, als jouw bookmaker werkt met een welkomstbonus. Veel online wedkantoren beloven een 100% bonus bij de eerste storting. Dit houdt in dat het bedrag van je eerste storting verdubbeld wordt. Er zijn ook bookmakers die nieuwe spelers belonen met een ander soort welkomstbonus. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gratis weddenschap ter waarde van 25 euro of een risicovrije bet van 15 euro? Bij deze bonusacties ligt de maximale beloning lager dan wanneer je te maken krijgt met een 100% stortingsbonus. Maar de 100% bonus moet dan weer vrijgespeeld worden voordat je ervan kunt profiteren. Vrijspelen houdt in dat je het bonusbedrag een x aantal keer in moet zetten voordat het echt van jou is. Dat moet bovendien binnen een bepaalde periode gebeuren. Ga je voor een hoge bonus, dan kun je deze alleen verzilveren als je van plan bent om met grote bedragen te gaan gokken. Lees de voorwaarden dus goed door en kijk wat voor jou haalbaar is. Het zou zonde zijn als je die mooie bonus misloopt omdat je niet aan alle eisen voldoet.

Overigens krijgen niet alleen nieuwe spelers te maken met de bonussen van de bookmaker. Ook grote toernooien of interessante wedstrijden kunnen goed zijn voor een extra bonusactie. De promotiepagina van de bookmaker vertelt je precies welke bonussen er op je liggen te wachten.

Je bent klaar voor de eerste weddenschap

Met een account en voldoende speelsaldo mag je gaan voor je eerste weddenschap. Zelfs als je je alleen op het voetbal richt, is het aanbod gigantisch. Bookmakers bieden namelijk competities aan van over de hele wereld. Hierdoor wed je net zo makkelijk op een wedstrijd uit de Eredivisie of de Bundesliga als op de Australische A-League. Bij elke wedstrijd ontvouwt zich een lange lijst met weddenschappen. Het bekendst zijn de 1×2 weddenschappen. Je zet dan geld in op winst voor de thuisploeg (1), winst voor de uitploeg (2) of een gelijkspel (x). Wat de eindstand precies wordt, is verder niet van belang. Het gaat er alleen om hoe de punten aan het einde van de wedstrijd verdeeld worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer weddenschappen om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Over/under: de bookmaker stelt de norm, jij bepaalt of iets vaker of minder vaak voorkomt dan die norm. Denk aan het aantal doelpunten of corners.
  • Both teams to score: het antwoord is simpelweg ‘ja’ of ‘nee’. Dus weten beide elftallen te scoren of toch niet?
  • Double chance: een reguliere 1×2 weddenschap vormt hierbij de basis. Alleen heb je nu een dubbele kans om de weddenschap te winnen. Zet in op 1X, 2X of 12 en dan is het afwachten of één van deze twee voorspellingen uitkomt.
  • Draw no bet: een gelijkspel is vaak lastig te voorspellen. Met deze weddenschap hoeft dat ook niet. Je gokt op winst voor de thuis- óf de uitploeg. Bij een gelijkspel krijg je de inzet terug.
  • Halftime/fulltime: een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften. Daag jezelf eens uit en ga voor deze dubbele weddenschap. Je voorspelt namelijk hoe het ervoor staat bij rust én bij het klinken van het eindsignaal.
  • Correcte score: voorspellen wie er wint, is iets anders dan voorspellen wat de eindstand wordt. PSV kan wel veruit favoriet zijn, maar wordt het dan 2-0, 3-0 of misschien 3-1? Het voorspellen van de correcte score levert in ieder geval meer winst op dan een 1×2 weddenschap.
  • Asian of 3-way handicap: bij het wedden met een handicap krijgt één van beide teams een virtuele voorsprong. Het de vraag of die grote favoriet nog steeds weet te winnen als de underdog met een voorsprong aan de wedstrijd begint. Hoe groter de virtuele voorsprong is, hoe hoger de quoteringen worden.

Enkelvoudige versus meervoudige weddenschappen

Voor beginnende gokkers is het verstandig om per keer één weddenschap aan het wedbriefje toe te voegen. Bookmakers spreken in dat geval van een enkelvoudige weddenschap. Heb je je draai eenmaal gevonden, dan kun je ook gaan voor een meervoudige weddenschap oftewel een combi bet. Je gaat dan meerdere weddenschappen tegelijk aan, en je moet ze allemaal winnen. Alleen dan is de winst van jou. Natuurlijk staat er wel iets tegenover. Het potentiële winstbedrag ligt namelijk een stuk hoger doordat de bookmaker de quoteringen met elkaar vermenigvuldigt. Voor de ervaren gokker is een meervoudige weddenschap dus een handige manier om meer winst te maken.

Hoe zit het met de quoteringen?

Bij voetbalweddenschappen krijg je automatisch te maken met quoteringen, odds of noteringen. Dit zijn allemaal benamingen voor het getal dat je achter een weddenschap ziet staan, bijvoorbeeld 1.68 of 3.43. Deze quoteringen vertellen je precies hoeveel elke ingezette euro waard is als je de weddenschap wint. Als je 10 euro inzet op een weddenschap met quoteringen van 3.43, dan krijg je van de bookmaker een bedrag van 34,30 euro terug als je wint. Hoge quoteringen duiden erop dat de weddenschap risicovol is. Met lage quoteringen heb je veel kans om te winnen, maar het potentiële winstbedrag ligt niet heel hoog. Aan jou de keuze of je gaat voor een relatief veilige weddenschap óf dat je risico neemt en hoopt op een hoge winst.